Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Συνέντευξη με τη Μαρία Κόλλια, IT Director, Intrum Hellas

Μαρία Κόλλια, IT Director, Intrum Hellas

Η Μαρία Κόλλια είναι IT Director, Intrum Hellas της Intrum στην Ελλάδα. Σε αυτή τη συνέντευξη μιλάει για την ένταξή της στην εταιρία στην αρχή της πανδημίας και πώς διαμορφώνει τον ρόλο της στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Maria Kollia
Maria Kollia

Πείτε μας λίγα λόγια για τον ρόλο σας στην Intrum

Η θέση μου είναι IT Director  στην Intrum Hellas η οποία αποτελεί στρατηγική αγορά για την Intrum - και παράλληλα είμαι μέλος της διοικητικής ομάδας του Global IT του Ομίλου Είναι ένας απαιτητικός ρόλος που εξισορροπεί τις τοπικές πρωτοβουλίες με τις ανάγκες σε επίπεδο Ομίλου, διασφαλίζοντας ότι οι καινοτομίες που εφαρμόζουμε μπορούν να βρουν γόνιμο έδαφος και στις υπόλοιπες  αγορές της Intrum.

Το ταξίδι μου στην Intrum ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια. Η ένταξή μου στην εταιρεία προϋπέθετε τη δημιουργία ομάδας Πληροφορικής σε τοπικό επίπεδο και συμμετοχή στον σχεδιασμό των νέων συστημάτων της εταιρίας. Ένα μήνα αργότερα, έκανε την εμφάνιση της η πανδημία και έπρεπε να επικεντρωθώ  βρω μια λύση για απομακρυσμένη εργασία από το σπίτι για 1.300 υπαλλήλους, όταν ακόμη δεν είχαμε  ενταχθεί στα νέα πληροφορικά συστήματα της Intrum. Ήταν ένα πολύ απαιτητικό και δύσκολο έργο.

Δύο χρόνια μετά , είμαστε μια εξαιρετική ομάδα Πληροφορικής στην Ελλάδα, συνεργαζόμαστε με global ομάδες και εφαρμόζουμε σύγχρονες, ψηφιακές λύσεις και έναν υβριδικό τρόπο εργασίας. Έχουμε αναλάβει σημαντικές μεταφορές χαρτοφυλακίων και δημιουργία νέων συστημάτων και είμαστε σε θέση να φέρουμε νέες ιδέες και τεχνογνωσία στην επιχείρηση.

Πού είχατε εργαστεί/ σπουδάσει πριν ενταχθείτε στην Intrum;

Είμαι στον κλάδο  της πληροφορικής 18 χρόνια, έχοντας σπουδάσει ηλεκτρολόγος μηχανικός & μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών και έχοντας ολοκληρώσει ένα MBA. Ξεκίνησα την καριέρα μου ως προγραμματίστρια, προχώρησα στην ανάλυση επιχειρήσεων, στη διαχείριση έργων και στη συνέχεια ηγήθηκα του τμήματος της Πληροφορικής/Λογισμικού πριν αναλάβω τη θέση  ΙΤ Director στην Intrum. Στην  καριέρα μου έχω δουλέψει σε πολλούς κλάδους – τηλεπικοινωνίες, τραπεζικό τομέα, ασφαλιστικό κλάδο και είχα την ευκαιρία να αποκομίσω εμπειρία από τις διαφορετικές ανάγκες των κλάδων αυτών.  

Γιατί επιλέξατε τη συγκεκριμένη καριέρα;

Το να έχω πολλά συγχρόνως καθήκοντα και πολλές εμπειρίες είναι σημαντικό για μένα. Είμαι εξωστρεφής και απολαμβάνω να περνάω χρόνο με ανθρώπους, γι' αυτό ήθελα να συνδυάσω την τεχνολογία με τη λήψη αποφάσεων – οδηγώντας στην σωστή επιλογή λύσης καθώς και στην εφαρμογή τους. Μου αρέσει η επικοινωνία και η συνεργασία και να φέρνω σε επαφή τον τελικό χρήστη με την ομάδα που αναπτύσσει μια λύση.

Τι σας αρέσει στον ρόλο σας;

Πάντα μου άρεσε να εργάζομαι σε πολυπολιτισμικές και κατανεμημένες ομάδες – ερευνώντας την τεχνολογία που είναι διαθέσιμη παγκοσμίως να πειραματίζομαι με εργασίες όπως η αυτοματοποίηση και να παρέχω τη βέλτιστη λύση. Η Intrum νοιάζεται για τους πελάτες και τους υπαλλήλους της, γεγονός που αποδεικνύει η κουλτούρα της, η οποία είναι εμφανής καθημερινά μέσα από εταιρικές εκδηλώσεις και από συναντήσεις. Υπάρχει ένα «δέσιμο» ανάμεσα στις ομάδες, που λειτουργεί ως πρότυπο. Η Intrum επενδύει σε ανθρώπους και δίνει στον καθένα από εμάς χώρο να βρει μια καλή λύση. Δεν υπάρχει ποτέ λάθος, αλλά πάντα μια ευκαιρία.

Τι σας παρακινεί/ σας οδηγεί;

Έχω πάθος με τη δουλειά μου. Μου αρέσει να έχω συγκεκριμένους στόχους με απτά αποτελέσματα, ώστε να μπορεί κανείς να δει τα πράγματα να αλλάζουν και να φαίνεται η διαφορά. Τα αποτελέσματα με παρακινούν. Δύο χρόνια σε αυτόν τον ρόλο, έχουμε αναλάβει πολλά έργα και είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε τη διαφορά.

Πώς υποστηρίζει η Intrum τους ανθρώπους στην καριέρα τους;

Η Intrum χαρακτηρίζεται από τη σύγχρονη προσέγγιση, την κουλτούρα διαφάνειας, την αναγνώριση και τη συνεχή υποστήριξη. Η Intrum υποστηρίζει τους υπαλλήλους με πολλούς τρόπους, από την εκπαίδευση έως τις νέες ευκαιρίες, και υπάρχει πάντα χώρος για συζήτηση σε όλα.

Τι συμβουλή θα δίνατε σε άλλους που θα ήθελαν μια παρόμοια καριέρα;

Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας, αποκτήστε εμπειρίες και ξεπεράστε τα εμπόδια. Σεβαστείτε τους συναδέλφους, τους επικεφαλής και τους συναδέλφους σας όπως θα θέλατε να σας σέβονται. Ποτέ δεν ένιωσα ότι το φύλο μου με κράτησε πίσω και μου έχουν προσφερθεί πολλές σημαντικές ευκαιρίες σε όλη την καριέρα μου. Μην φοβάστε να παλέψετε για αυτά που θέλετε!

Τι βλέψεις έχετε για το μέλλον;

Είμαι στην Intrum δύο χρόνια και νιώθω ότι έχω ακόμα πολλά πράγματα να κάνω. Παρατηρώντας πώς αλλάζει και μεγαλώνει η Intrum – κατανοώ ότι υπάρχει μια καλή πορεία μπροστά μας. Στην Intrum, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες να εξελιχθείς, και να μετακινηθείς σε νέους ρόλους, να συμμετέχεις σε έργα για διαφορετικές χώρες του ομίλου και να ανοίξεις τους ορίζοντές σου.