Ανάκτηση δανείων SMEs – έξι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες

Ο πρωτοφανής όγκος δανεισμού προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την επιβίωσή τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει θέσει τις τράπεζες αντιμέτωπες με μια σημαντική πρόκληση ανάκτησης.

Ο κόσμος φαίνεται πολύ διαφορετικός σήμερα από ό,τι πριν από λίγα χρόνια. Η πανδημία και το ασταθές πολιτικό περιβάλλον έχουν διαταράξει την ευρωπαϊκή οικονομία και το τοπίο των πληρωμών, επηρεάζοντας εταιρείες όλων των μεγεθών. Ιδιαίτερα ευάλωτες στις αλλαγές της ζήτησης και της προσφοράς είναι οι ΜΜΕ, οι οποίες εξαρτώνται από την υγιή ρευστότητα για να καλύψουν τις δικές τους δανειακές υποχρεώσεις.

Οι δανειστές σε ολόκληρη την Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσουν την αποτελεσματική και με ευαισθησία ανάκτηση των κεφαλαίων που δανείζουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ). Λόγω της πανδημίας, μεγάλο μέρος των πιστώσεων που δόθηκαν διαθέτουν κρατική εγγύηση, πράγμα που σημαίνει ότι διακυβεύεται δημόσιο χρήμα.

Ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες;

1. Πόροι:

Πολλές τράπεζες δεν ήταν προετοιμασμένες για υψηλό όγκο εισπράξεις. Στο πρόσφατο παρελθόν, οι αθετήσεις υποχρεώσεων των ΜΜΕ ήταν χαμηλές. Ως αποτέλεσμα, πολλοί δανειστές δεν έχουν την ικανότητα να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η ταχεία αύξηση των διαθέσιμων πόρων είναι δύσκολη, καθώς απαιτείται επιπλέον εξειδικευμένο προσωπικό και επενδύσεις.

2. Τεχνολογία:

Τα παλιά συστήματα μπορούν να καταστήσουν δύσκολη την αποτελεσματική είσπραξη από πλευράς τραπεζών και απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να ανταποκριθούν στα υψηλότερα πρότυπα του κλάδου. Όταν οι όγκοι είναι μεγάλοι, το πλεονέκτημα που παρέχουν οι τεχνολογίες αιχμής και οι ψηφιακές εισπράξεις αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την αποδοτικότητα, την εμπειρία του οφειλέτη και την κερδοφορία.

3. Περισπασμοί:

Ο χρόνος της διοίκησης, καθώς και οι πόροι πληροφορικής και οργάνωσης θα πρέπει να εστιάζουν στην απόκτηση νέων εργασιών και στη διατήρηση των υφιστάμενων πελατών. Για να αναπτυχθούν, οι τράπεζες πρέπει να εστιάσουν τα προγράμματά τους αναφορικά με τα καινοτόμα προϊόντα, την ψηφιοποίηση και την εξοικονόμηση κόστους στις βασικές τους δραστηριότητες και να μην αποσπάται η προσοχή τους από δραστηριότητες είσπραξης και ανάκτησης.

4. Όγκοι:

Ανάλογα με την ταχύτητα της οικονομικής ανάκαμψης και τις ανατροπές της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, τα επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μπορούσαν να διαφέρουν δραματικά. Σε κάθε περίπτωση, ο όγκος των δανείων προς τις ΜΜΕ είναι τέτοιος που ακόμη και ένα μικρό ποσοστό αθέτησης αποτελεί σημαντική πρόκληση για την ανάκτηση.

5. Ισολογισμός:

Εάν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα, οι προκλήσεις αυτές επηρεάζουν τα αποτελέσματα μιας τράπεζας βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Επενδύσεις σε συγκεκριμένες ειδικότητες, δεδομένα, συστήματα και αναλύσεις ενδεχομένως να δημιουργήσουν ανάγκες αναδιάρθρωσης. Η εμπειρία δείχνει ότι οι εισπράξεις αυξάνονται κατά τουλάχιστον 10% όταν ανατίθενται σε εξειδικευμένο πάροχο – μια βασική διαφορά στα έσοδα με την πάροδο του χρόνου.

6. Εμπειρία οφειλέτη:

Οι τράπεζες χρειάζονται επαγγελματίες υψηλής εξειδίκευσης και διαδικασίες για να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις με διαφόρων ειδών προβλήματα – από αυτές που βρίσκονται σε κίνδυνο έως πελάτες που ορθοποδούν και άλλους που επιδιώκουν να αποφύγουν την αποπληρωμή. Μια σειρά ψηφιακών επιλογών και μια προσέγγιση με επίκεντρο τον οφειλέτη είναι ουσιαστικής σημασίας από δεοντολογική άποψη και από άποψη φήμης.

Το πιο σημαντικό για τις τράπεζες και τους συνεργάτες τους είναι να προσαρμόσουν τις λύσεις σε συγκεκριμένες περιστάσεις – αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσουν υψηλότερες ανακτήσεις και να προσφέρουν μια θετική εμπειρία σε κάθε οφειλέτη
Stanislav Krasnodemskyi, M&A Director, Intrum.

Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο;

Αν δεν αντιμετωπιστούν, όλες αυτές οι προκλήσεις θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην κερδοφορία. Είναι σημαντικό οι τράπεζες να έχουν εξειδικευμένους συνεργάτες που μπορούν να τις βοηθήσουν να σχεδιάσουν εξατομικευμένες λύσεις που ταιριάζουν στα χαρτοφυλάκιά τους. Ως η κορυφαία εταιρεία διαχείρισης πιστώσεων στην Ευρώπη, η Intrum είναι σημαντικός διαχειριστής δανείων ΜΜΕ. Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τις τράπεζες στην εξεύρεση λύσεων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους – από την διαχείριση έως την πώληση χαρτοφυλακίου και τις μεταβιβάσεις δραστηριότητας (carve-outs).