Η χρήση δανείου σε μια κρίση: είναι καλή ή κακή ιδέα;

Ακόμη και με έναν καλό προϋπολογισμό, κανείς δεν είναι απρόσβλητος από ένα οικονομικό πλήγμα. Η απώλεια της εργασίας, ένας απρόβλεπτα μεγάλος λογαριασμός, μια βλάβη οικιακής συσκευής ή ακόμα και μια μεγάλη ζημιά στο αυτοκίνητο είναι αστάθμητοι παράγοντες που είναι πιθανό να προκύψουν.

Παρόλο που οι αποταμιεύσεις έκτακτης ανάγκης είναι ιδανικές για τέτοιου είδους καταστάσεις, δεν έχουμε όλοι τα αποθέματα που απαιτούνται, για να αντιμετωπίσουμε όσα μας επιφυλάσσει η ζωή. Έτσι, αναγκαζόμαστε να στραφούμε στον δανεισμό ως έναν τρόπο να καλύψουμε την ανάγκη μας. Ποια είναι όμως τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτής της προσέγγισης;

Τι είδους δάνεια είναι διαθέσιμα;
Σε περίπτωση απρόβλεπτης δαπάνης, τα καταναλωτικά δάνεια είναι ένας δελεαστικός τρόπος για την πληρωμή ενός λογαριασμού. Ποικίλλουν ως προς το ύψος και τα χορηγούν τράπεζες ή άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις.

Θα μπορούσαν να είναι:

• Πίστωση για τη χρηματοδότηση μιας αγοράς, όπως αυτοκίνητο ή έπιπλο. Η πίστωση συνήθως προσφέρεται από τον πωλητή και η πώληση ακυρώνεται εάν απορριφθεί η αίτηση.
• Δάνεια που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατά την κρίση σας και αποπληρώνονται σταδιακά.
• Διευκολύνσεις πληρωμής που προσφέρονται από σούπερ μάρκετ και άλλες επιχειρήσεις.

Γρήγορη και εύκολη λύση
Το κύριο πλεονέκτημα του καταναλωτικού δανείου έγκειται στη γρήγορη διαθεσιμότητα των χρημάτων, τα οποία μπορείτε στη συνέχεια να επιστρέψετε σιγά-σιγά. Αυτό το είδος δανείου καλύπτεται από ένα νομικό πλαίσιο που προστατεύει τον καταναλωτή: συγκεκριμένα, έχετε μια χρονική περίοδο για να υπαναχωρήσετε εάν βρείτε στο μεταξύ άλλη λύση.

Το καταναλωτικό δάνειο είναι συνήθως φθηνότερο από την τραπεζική υπερανάληψη, το κόστος της οποίας μπορεί να είναι υπερβολικά υψηλό εάν δεν εξοφληθεί πολύ γρήγορα. Ωστόσο, θα πρέπει να αποφύγετε να περιπλέξετε ακόμη περισσότερο την κατάστασή σας, λαμβάνοντας δάνειο για να καλύψετε την υπερανάληψή σας. Εάν τα χρέη σας αυξάνονται, ζητήστε οικονομική συμβουλή και μιλήστε με τον δανειστή σας.

Τέλος, το καταναλωτικό δάνειο μπορεί συνήθως να εξοφληθεί πρόωρα νωρίς χωρίς ποινή, δίνοντάς σας την ευελιξία να απαλλαγείτε από το χρέος το συντομότερο δυνατό.

Κρυφοί κίνδυνοι
Η απόφαση για τη χορήγηση ή μη δανείου λαμβάνεται από τον δανειστή και εξαρτάται από τη φερεγγυότητά σας και την ικανότητά σας να το εξοφλήσετε. Παρόλο που ένα δάνειο ή άλλη μορφή πίστωσης δίνει μια προσωρινή ανάσα, θα πρέπει αργά ή γρήγορα να αποπληρωθεί.


Ανάλογα με το είδος δανείου που επιλέγεται, το κόστος δανεισμού μπορεί να είναι ιδιαίτερα υψηλό. Τα καταναλωτικά δάνεια είναι ο κυριότερος λόγος για την υπερχρέωση των νοικοκυριών. Δίνει επίσης την ψευδαίσθηση ότι μπορείς να αγοράσεις ό,τι θέλεις όποτε θέλεις.

Είναι σημαντικό να μην πέφτουμε σε αυτή την παγίδα και να λαμβάνουμε υπόψη τους όρους αποπληρωμής, συμπεριλαμβανομένου του επιτοκίου και των διαφόρων άλλων εξόδων που ενδέχεται να ισχύουν. Βεβαιωθείτε ότι θα έχετε αρκετά χρήματα για να ζήσετε όταν θα πληρώνετε τις μηνιαίες δόσεις που συμφωνείτε.

Όταν καταφεύγετε σε δανεισμό, έχει νόημα να επιλέξετε ένα μόνο, συγκεκριμένο δάνειο για το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα,