Συμβουλές για την υγιή διαχείριση των δαπανών σας

Στην Intrum, κατανοούμε ότι απαιτείται πειθαρχία για να διαχειριστείτε τις οφειλές και να ακολουθήσετε ένα συγκροτημένο σχέδιο πληρωμών. Εάν το έχετε καταφέρει, τότε πλέον είστε πολύ καλοί στην κατάρτιση προϋπολογισμού και τη λήψη αποφάσεων. Μερικές φορές, όμως όλοι χρειαζόμαστε λίγη βοήθεια. Για το λόγο αυτό, ακολουθούν μερικές σημαντικές συμβουλές που πιθανόν να σας φανούν χρήσιμες.

  • Ποτέ μην υπογράψετε συμφωνητικό χωρίς να διαβάσετε τα «ψιλά γράμματα»

Όταν είμαστε απασχολημένοι, είναι εύκολο να υπογράψουμε ένα έγγραφο χωρίς την απαιτούμενη προσοχή. Ωστόσο, το να αφιερώσετε χρόνο για να διαβάσετε τους όρους και τις προϋποθέσεις σημαίνει ότι γνωρίζετε τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνετε και πώς να απαλλαγείτε από αυτές. Για παράδειγμα, πολλές δωρεάν δοκιμές, εάν δεν τις ακυρώσετε εγκαίρως, συνοδεύονται από αυτόματες χρεώσεις. Εάν δεν κατανοείτε την ορολογία, θα πρέπει να κάνετε ερωτήσεις.

Προσπαθήστε να έχετε όσο το δυνατόν λιγότερα πάγια έξοδα: Εξετάστε τα έξοδά σας και αποφασίστε τι είναι πραγματικά απαραίτητο και σημαντικό για εσάς. Μήπως είναι πιο οικονομικό να πληρώνετε μόνο για το διάστημα που πηγαίνετε στο γυμναστήριο αντί να δεσμευτείτε με μια ακριβή ετήσια συνδρομή; Μήπως δεν χρειάζεστε μηνιαίες συνδρομές για ψυχαγωγία; Όσο πιο χαμηλά είναι τα σταθερά σας έξοδα, τόσο περισσότερο έλεγχο και ευελιξία έχετε.

  • Σκεφτείτε το μια ακόμη φορά πριν αγοράσετε οτιδήποτε

Οι online αγορές και οι ειδικές προσφορές στα καταστήματα μπορεί να σας οδηγήσουν σε χρεώσεις που θα μετανιώσετε αργότερα. Εάν τείνετε να ξοδεύετε τα χρήματά σας σε αντικείμενα που δεν χρειάζεστε πραγματικά, δώστε στον εαυτό σας λίγο χρόνο πριν την αγορά τους. Εάν εξακολουθείτε να θέλετε το προϊόν μια ημέρα ή μια εβδομάδα αργότερα, τότε μπορείτε να προβείτε στην αγορά του.

  • Αποταμιεύστε χρήματα για μελλοντικές ανάγκες

Μπορείτε να αποταμιεύετε χρήματα για τους ετήσιους λογαριασμούς, καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, ώστε να μην έχετε δυσάρεστες εκπλήξεις όταν έρχεται η ώρα της πληρωμής. Η δημιουργία ενός αποθεματικού θα βοηθήσει, επίσης στις απροσδόκητες δαπάνες, όπως για παράδειγμα ένα χαλασμένο πλυντήριο ρούχων. Σίγουρα κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά η εξοικονόμηση μικρών ποσών μπορεί να οδηγήσει αθροιστικά σε ένα μεγάλο ποσό.

  • Επανεξετάστε τις συνδρομές σας και εξοικονομήστε χρήματα

Όλοι είμαστε καλοί στο να αναζητούμε προσφορές όταν πραγματοποιούμε μία εγγραφή για πρώτη φορά, αλλά οι τιμές αλλάζουν και είναι πιθανό να μην έχετε πλέον την καλύτερη προσφορά. Ορίστε μια ημερομηνία ετησίως για να ελέγχετε τις συνδρομές, τις ασφάλειες και τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας, ώστε να είστε βέβαιοι ότι εξοικονομείτε το μέγιστο δυνατό.

  • Συγκρίνετε τιμές

Να αφιερώνετε χρόνο για να πραγματοποιείτε σύγκριση τιμών - μερικές φορές οι προσφορές που φαίνονται δελεαστικές εξελίσσονται σε κοστοβόρες στο μέλλον, οπότε ελέγξτε αν η προσφορά είναι πραγματικά τόσο καλή όσο φαίνεται. Τα σούπερ μάρκετ αναγράφουν συχνά τις τιμές ανά μονάδα με μικρά γράμματα και αυτό μπορεί να βοηθήσει στη σύγκριση τιμών.

  • Επανασχεδιάστε τον προϋπολογισμό σας

Όλοι είναι πιθανό να αντιμετωπίσουμε απρόσμενες δαπάνες. Είτε πρόκειται για δαπάνες που αφορούν σε ψυχαγωγία και διακοπές, είτε σε αύξηση των λογαριασμών, είτε σε κάποια βλάβη, για παράδειγμα στο αυτοκίνητο. Όταν συμβεί αυτό, επανεξετάστε τον προϋπολογισμό σας, επανασχεδιάστε και συνεχίστε.

Εάν αντιληφθείτε ότι τα οικονομικά σας ξεφεύγουν από τον έλεγχο, μην πανικοβληθείτε. Ζητήστε εγκαίρως συμβουλές. Συζητήστε με τους δανειστές σας ή ανεξάρτητους συμβούλους σε θέματα διαχείρισης οφειλών για να σας βοηθήσουν να ελέγξετε την κατάσταση. Μπορείτε να τα καταφέρετε.