Πώς να προϋπολογίζετε αποτελεσματικά τα οικονομικά σας
Αισθάνεστε ότι τα χρήματά σας τελειώνουν μόλις πληρώνεστε; Κάνοντας έναν προϋπολογισμό μπορείτε να προγραμματίζετε τα οικονομικά σας και να παρακολουθείτε καλύτερα τα έξοδα σας.
Η δημιουργία προϋπολογισμού προσφέρει πολλά οφέλη. Πρώτα απ’ όλα, έχετε καλύτερη εικόνα των οικονομικών σας. Θα διαπιστώσετε πως ξοδεύετε τα χρήματα και πιθανόν να συνειδητοποιήσετε ότι ξοδεύετε χωρίς λόγο. Λειτουργώντας σύμφωνα με ένα ρεαλιστικό προϋπολογισμό έχετε τη δυνατότητα να κάνετε πιο εύκολα καλύτερες οικονομικές επιλογές.
Ένας καλός προϋπολογισμός μπορεί να σας βοηθήσει:
- να επιτύχετε ένα μακροπρόθεσμο στόχο αποταμίευσης π.χ για την αγορά καινούριου αυτοκινήτου, σπιτιού ή για τις διακοπές των ονείρων σας
- να μην μείνετε πίσω στους λογαριασμούς με αποτέλεσμα την αύξηση των οφειλών σας
- να γίνει πιο άνετη η καθημερινότητά σας.
Από πού να ξεκινήσω;
Η δημιουργία προϋπολογισμού δεν είναι τόσο δύσκολη. Ο προϋπολογισμός είναι απλώς ένας πίνακας με τα έσοδα και τα έξοδά σας. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να διαπιστώσετε είναι πόσα χρήματα κερδίζετε και πόσα ξοδεύετε κάθε μήνα.
1ο βήμα: Εισόδημα
Ξεκινήστε με το πιο εύκολο – τα χρήματα που εισπράττετε κάθε μήνα. Συνήθως είναι ο μισθός σας. Θυμηθείτε να συμπεριλάβετε και τυχόν άλλα έσοδα, όπως εισόδημα από μισθώματα, διατροφή τέκνου κ.ά..
2ο βήμα: Πάγια έξοδα
Πάγια έξοδα είναι εκείνα που προκύπτουν τακτικά, όπως ενοίκιο ή άλλα έξοδα στέγασης, ηλεκτρικό ρεύμα/νερό/θέρμανση, ασφάλιση, κινητό, συνδρομή για διαδίκτυο, μεταφορές, πληρωμές δανείων και συνδρομές.
Λάβετε υπόψη ότι τα ποσά μπορεί να αλλάζουν κατά καιρούς, για παράδειγμα εάν αλλάξει το επιτόκιο ή αυξηθεί ο λογαριασμός θέρμανσης το χειμώνα.
Οι λογαριασμοί για τα πάγια έξοδα δεν είναι απαραίτητα μηνιαίοι. Μια καλή συμβουλή είναι τους διαιρείτε σε μηνιαία ποσά στον προϋπολογισμό σας, ώστε να κατανέμετε τα έξοδα ομοιόμορφα.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Πώς να μειώσετε τα πάγια έξοδα σας
Για να διατηρήσετε τα πάγια έξοδα όσο το δυνατόν χαμηλότερα, συγκρίνετε τις τιμές, για παράδειγμα, ασφάλισης και συνδρομών κινητής τηλεφωνίας. Ίσως μπορείτε να πάρετε το ίδιο πράγμα σε χαμηλότερο κόστος από άλλον πάροχο.
3ο βήμα: Μεταβλητά έξοδα
Τα μεταβλητά έξοδα αφορούν πράγματα για τα οποία γνωρίζουμε ότι θα ξοδέψουμε χρήματα, αλλά δεν γνωρίζουμε το ακριβές ποσό. Μπορεί να είναι έξοδα για τρόφιμα, ρούχα, διασκέδαση, ταξίδια και αναψυχή.
Τι ποσά πρέπει να προβλέψετε στον προϋπολογισμό; Μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιορίσετε τα ποσά για μεταβλητά έξοδα. Μια ιδέα είναι να δείτε τα αντίγραφα κινήσεων των λογαριασμών σας και να πάρετε μια ιδέα για το πόσα χρήματα ξοδεύετε. Είναι μια καλή αρχή και ίσως μια ευκαιρία να αναπροσαρμόσετε τα έξοδά σας.
Απρόβλεπτα έξοδα
Ο προϋπολογισμός σας θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει ένα ποσό για απρόβλεπτα έξοδα. Έτσι, θα έχετε ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» εάν χαλάσει το ψυγείο σας, πάθει βλάβη το αυτοκίνητο ή αρρωστήσει το κατοικίδιό σας.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Πώς να μειώσετε τα μεταβλητά έξοδα
Μάθετε πού πηγαίνουν πραγματικά τα χρήματά σας. Πολύ συχνά τα μικροέξοδα αθροίζονται σε απίστευτα μεγάλα ποσά. Για παράδειγμα, αν αγοράζετε δύο καφέδες την εβδομάδα, το συνολικό ποσό ανά μήνα μπορεί να είναι σημαντικό.
4ο βήμα: Δώστε προτεραιότητα στην αποταμίευση
Μόλις αποκτήσετε μια εικόνα των εσόδων και των εξόδων σας, το επόμενο βήμα είναι να δείτε πόσα χρήματα σας απομένουν για να αποταμιεύσετε.
Αν δυσκολεύεστε να βάλετε χρήματα στην άκρη, μια καλή ιδέα είναι να ανοίξετε έναν ξεχωριστό λογαριασμό ταμιευτηρίου και να ορίσετε αυτόματη μεταφορά ποσού κάθε μήνα.
5ο βήμα: Ελέγχετε τον προϋπολογισμό
Το «μυστικό» για έναν καλό προϋπολογισμό είναι να τον ελέγχετε κάθε μήνα. Να βλέπετε πόσα χρήματα έχετε ξοδέψει στην πραγματικότητα και να διαπιστώνετε πού τα ξοδεύετε. Σκεφτείτε τι θέλετε να αλλάξετε και προσαρμόστε τον προϋπολογισμό σας. Εάν προκύψουν αλλαγές στη ζωή σας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναπροσαρμόσετε τον προϋπολογισμό και τις δαπάνες σας - για παράδειγμα αν πάρετε διαζύγιο, αποκτήσετε παιδί, χάσετε τη δουλειά σας ή σας συμβεί κάτι άλλο που θα επηρεάσει τα οικονομικά σας.
Εργαλεία για να δημιουργήσετε προϋπολογισμό
Υπάρχουν πολλά υποδείγματα και εργαλεία που διευκολύνουν τη δημιουργία προϋπολογισμού.
- Χρησιμοποιήστε την ηλεκτρονική τραπεζική: Πολλές τράπεζες σας δίνουν τη δυνατότητα να δημιουργήσετε τον προϋπολογισμό σας απευθείας μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής.
- Δοκιμάστε μια εφαρμογή: Χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή, έχετε πάντα την πλήρη εικόνα μπροστά τα μάτια σας
- Χρησιμοποιήστε το Excel ή το Google Sheets: Για παράδειγμα, το Google Sheets είναι δωρεάν