Γιατί να έχετε ποσό έκτακτης ανάγκης;

Κανείς δεν είναι απρόσβλητος από οικονομικές δυσκολίες στη ζωή. Ακόμα και όταν προγραμματίζετε τα πάντα εκ των προτέρων, ένα απρόβλεπτο γεγονός μπορεί να πλήξει εσάς και τα οικονομικά σας. Μπορεί να συμβεί οτιδήποτε από μια ασθένεια του κατοικίδιου ή μια ξαφνική διαρροή νερού σε οικιακή συσκευή μέχρι κάποιο σοβαρό συμβάν όπως απόλυση, ασθένεια ή ατύχημα. Έχοντας απόθεμα αποταμίευσης, θα είστε σε θέση να ανταπεξέλθετε σε μια έκτακτη ανάγκη.

Με την αποταμίευση μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες ψύχραιμα και να αποφύγετε:

  1.  Τη δημιουργία νέων οφειλών
    Η επείγουσα ανάγκη κάλυψης μιας δαπάνης είναι μια πολύ συνηθισμένη αιτία για τη δημιουργία χρέους. Αν δεν διαθέτετε απόθεμα αποταμίευσης, πιθανόν να αναγκαστείτε να πάρετε δάνειο ή να χρησιμοποιήσετε την πιστωτική σας κάρτα. Το κόστος αυτής της λύσης είναι ότι πληρώνετε περισσότερα μακροπρόθεσμα και οι πληρωμές αυξάνουν την πίεση στον προϋπολογισμό σας.
  2. Το άγχος
    Όταν προκύψει μια απρόβλεπτη δαπάνη, θα  αγχωθείτε αν δεν έχετε ένα απόθεμα για ώρα ανάγκης. Μπορείτε να όμως να το αποφύγετε βάζοντας στην άκρη ένα ποσό ως «μαξιλάρι ασφαλείας».

    Επίσης, βάζοντας ένα ποσό στην άκρη αποφεύγετε και τα παραπάνω έξοδα. Όταν δεν έχουμε διαθέσιμα χρήματα για την κάλυψη εξόδων, συνήθως τα αναβάλουμε. Αν όμως αγνοήσουμε την επισκευή του αυτοκίνητου, μπορεί να προκληθούν μεγαλύτερες βλάβες ή να χρειαστεί να αντικαταστήσουμε το αυτοκίνητο. Μια μικρή διαρροή μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες εργασίες αν δεν επισκευαστεί έγκαιρα...

Έχοντας ένα απόθεμα έκτακτης ανάγκης διασφαλίζετε ότι μπορείτε να ανταπεξέλθετε σε απρόβλεπτα έξοδα χωρίς άγχος και πρόσθετο κόστος

Πώς να δημιουργήσετε ένα απόθεμα έκτακτης ανάγκης
Τι ποσό θα πρέπει να έχετε ως απόθεμα έκτακτης ανάγκης και πώς θα το δημιουργήσετε;

Γενικά, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συμβουλεύουν να έχουμε αποταμιεύσεις που ισοδυναμούν με τους μισθούς τριών έως έξι μηνών. Αφενός δεν μπορούν να το καταφέρουν όλοι και αφετέρου σπάνια χρειάζονται τόσο μεγάλα ποσά ευτυχώς. Γι’ αυτό σας συμβουλεύουμε να ξεκινήσετε αποταμιεύοντας περίπου 1.000 έως 1.500 ευρώ, τα οποία μπορούν να καλύψουν την πλειονότητα των απρόβλεπτων εξόδων.

Για να αυξήσετε τις αποταμιεύσεις σας, θα πρέπει να βάζετε στην άκρη κάθε μήνα ένα σταθερό ποσό που μπορείτε να διαθέσετε. Φροντίστε να το μεταφέρετε σε ξεχωριστό τραπεζικό λογαριασμό. Το σημαντικότερο είναι να έχετε τα χρήματά σας ασφαλή, χωρίς κινδύνους και εύκολα προσβάσιμα. Ορισμένοι επενδυτικοί λογαριασμοί δεσμεύουν χρήματα, αλλά ο συγκεκριμένος «κουμπαράς» πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμος.
Έχετε υπόψη ότι αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε αυτό το ποσό έκτακτης ανάγκης, θα πρέπει να το αποκαταστήσετε ξανά. Ο ευκολότερος τρόπος είναι να ρυθμίσετε μια άμεση καταβολή και να διατηρήσετε τη συνήθεια να αποταμιεύετε κάθε μήνα. Ωστόσο, εάν έχετε οικονομικές οφειλές, είναι λογικό μάλλον να εξοφλήσετε πρώτα αυτές και έπειτα να δημιουργήσετε το «μαξιλάρι ασφαλείας» σας.
Η δημιουργία αποταμιεύσεων δεν γίνεται σε μια μέρα. Όμως, η απόκτηση καλών συνηθειών και η αποταμίευση κάθε μήνα θα έχουν πολύ θετικά αποτελέσματα μακροπρόθεσμα.