6 συμβουλές για να απαλλαγείτε από ληξιπρόθεσμες οφειλές

Όταν αντιμετωπίζετε χρέη, πιθανόν να νιώθετε σαν να είστε παγιδευμένοι–ωστόσο υπάρχουν κάποιες ενέργειες που μπορείτε να κάνετε για να απαλλαγείτε.

 1. Αποκτήστε πλήρη εικόνα και κάντε προϋπολογισμό
  Ελέγξτε τα αντίγραφα κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών σας, για να διαπιστώσετε πώς πραγματικά δαπανάτε τα χρήματά σας. Βάλτε όλα τα έξοδά σας σε ένα φύλλο προϋπολογισμού, για να αποκτήστε πλήρη εικόνα των οικονομικών σας. Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να ελέγξετε αν δίνετε προτεραιότητα στις απαραίτητες δαπάνες και σε ποιες μπορείτε να κάνετε περικοπές.
 2. Κάντε μια λίστα με όλους τους πιστωτές σας
  Καταγράψτε που χρωστάτε χρήματα, πόσα χρωστάτε και το επιτόκιο αυτών των χρεών. Μπορεί να σας τρομάζει η ιδέα να δείτε το πρόβλημα σε όλο του το εύρος, αλλά είναι ο μόνος τρόπος για να το αντιμετωπίσετε ώστε να έρθει η ημέρα που θα έχετε απαλλαγεί.

 3. Ενοποιήστε τα δάνειά σας
  Ίσως είναι δυνατό να συγκεντρώσετε όλα σας τα δάνεια σε ένα. Έτσι, θα γίνει ευκολότερη η αποπληρωμή του δανείου και θα διατηρείτε μια συνολική εικόνα των οικονομικών σας.
 4. Απαλλαγείτε από τα μικρά δάνεια
  Αντί να πληρώνετε εξίσου όλους τους πιστωτές σας, μια καλή ιδέα είναι να απαλλαγείτε από τα μικρά δάνεια που είναι εύκολο να εξοφληθούν αμέσως. Αυτό θα απλοποιήσει τα οικονομικά σας και θα σας επιτρέψει να επικεντρωθείτε στην αποπληρωμή του βασικού χρέους.
 5. Εξοφλήστε το χρέος σας
  Τα χρέη κοστίζουν ακριβά, γι’ αυτό είναι σημαντικό να δίνετε προτεραιότητα στην αποπληρωμή των δανείων σας. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε άμεσα όλα τα χρήματα, μπορείτε να επικοινωνήσετε με εκείνους στους οποίους οφείλετε χρήματα και να δείτε αν μπορείτε να συνάψετε συμφωνία για αποπληρωμή με δόσεις στο μέτρο των δυνατοτήτων σας.
 6. Μιλήστε με τους πιστωτές σας

Είναι σημαντικό να μιλήσετε με τους πιστωτές σας, ώστε να μπορέσετε να βρείτε μια λύση μαζί. Συζητώντας μαζί τους, θα μπορείτε να επωφεληθείτε από όποια βοήθεια μπορούν να προσφέρουν. Για παράδειγμα, ίσως να μπορέσετε να συμφωνήσετε σε πάγωμα των επιτοκίων, ώστε να πάψει να αυξάνετε το χρέος σας. Μπορεί επίσης να σας δοθεί η δυνατότητα να αναστείλετε το χρέος σας, ώστε να μπορέσετε να πάρετε μια ανάσα και, ίσως, να έχετε έτσι την ευκαιρία να απαλλαγείτε από μικρά δάνεια ή να εξοφλήσετε τα ακριβά δάνεια.