Έχετε οφειλή χωρίς πίστωση; Πώς να αποφύγετε ανεπιθύμητα οικονομικά προβλήματα

Προγραμματίστε τα έξοδά σας με προσοχή και αποταμιεύστε χρήματα. Δεν δανείζεστε από τους φίλους σας. Αποπληρώνετε τις οφειλές σας τακτικά και δεν έχετε πάρει ποτέ δάνειο. Και όμως εξακολουθείτε να έχετε οφειλές! Πώς συμβαίνει αυτό;

Δυστυχώς, υπάρχουν τρόποι να αποκτήσει κάποιος οφειλή κατά λάθος. Για παράδειγμα: εάν δεν πληρώσατε ένα πρόστιμο εγκαίρως, εάν αμελήσατε ένα μικρό υπόλοιπο από μια αγορά ή έχουν κλέψει τα δεδομένα και έχουν χρεώσει τους λογαριασμούς σας.

Ακολουθούν τρία σημαντικά tips που καλό είναι να θυμάστε σχετικά με τις έκτακτες οφειλές και τις συνέπειές τους:

  • Μην αμελείτε να πληρώσετε πρόστιμα

Το να αμελήσετε να πληρώσετε ένα πρόστιμο μπορεί να σας φέρει μακροπρόθεσμα σε οικονομική δυσκολία. Εάν σας επιβληθεί πρόστιμο, βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε την ορθή διαδικασία προσφυγής ή πραγματοποιήστε έγκαιρα την πληρωμή του. Έτσι θα αποφύγετε την αύξηση του ποσού οφειλής και τον κίνδυνο να κληθείτε σε νομικές διαδικασίες για την εξόφλησή του. Εάν αγνοήσετε τις ειδοποιήσεις σχετικά με κάποιο ανεξόφλητο πρόστιμο, το ποσό θα αυξηθεί και μπορεί να επηρεάσει την πιστοληπτική σας ικανότητα.

  • Πραγματοποιείστε ασφαλείς online συναλλαγές

Η ασφάλεια στο online περιβάλλον είναι απαραίτητη, αν δεν θέλετε να πέσετε θύμα διαδικτυακής απάτης. Πολύ συχνά με τη μέθοδο phishing αποσπούν κωδικούς πρόσβασης και αριθμούς πιστωτικών καρτών μέσω κακόβουλου λογισμικού ή πείθοντάς σας να αποκαλύψετε πληροφορίες.

Οι επιτήδειοι συχνά παριστάνουν εταιρίες courier ή/και παρόχους κινητής τηλεφωνίας. Επίσης, χακάρουν προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και παριστάνουν ανθρώπους που εμπιστεύεστε για να ζητήσουν χρήματα ή τη βοήθειά σας στην υπογραφή μιας συμφωνίας αγοράς ή σύναψης δανείου. Οι κυβερνοεγκληματίες χρησιμοποιούν τα κλεμμένα προσωπικά δεδομένα σας ώστε να λάβουν δάνεια ή πίστωση.

Φροντίστε για την ασφάλεια στις διαδικτυακές συναλλαγές και δώστε ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείτε τις online αγορές. Αν και είναι ιδιαίτερα βολικό, μην προσθέτετε ή αποθηκεύετε τις πιστωτικές σας κάρτες σε διαδικτυακά καταστήματα και εφαρμογές. Όταν λάβετε έναν κωδικό από την τράπεζά σας για επιβεβαίωση μιας online πληρωμής (ηλεκτρονική μεταφορά ή συναλλαγή από κινητό), ελέγξτε προσεκτικά εάν όλα τα δεδομένα είναι σωστά - εάν το ποσό είναι σωστό και εάν τα χρήματα πηγαίνουν στο σωστό παραλήπτη. Οι ενέργειες αυτές εμποδίζουν τους επιτήδειους να υποκλέπτουν τέτοιου είδους μηνύματα και να τα παραποιούν για να καταχραστούν χρήματα.

Να είστε προσεκτικοί όταν διαβάζετε τους όρους και τις προϋποθέσεις πριν εγγραφείτε σε εφαρμογές πληρωμών για αγαθά ή υπηρεσίες online και να χρησιμοποιείτε τη δυνατότητα ανάκλησης και ακύρωσης στους προβλεπόμενους χρόνους, εάν αλλάξετε γνώμη.

  • Ακυρώστε ανενεργούς λογαριασμούς και συνδρομές

Βεβαιωθείτε για την απενεργοποίηση τραπεζικών λογαριασμών που δεν χρησιμοποιείτε και ακυρώστε ανεπιθύμητες συνδρομές. Όταν πραγματοποιείτε εγγραφή και επιλέγετε δωρεάν δοκιμή, η χρέωση ξεκινά αυτόματα μετά την ολοκλήρωση της δοκιμαστικής περιόδου. Είναι εύκολο να ξεχαστείτε και να χρεωθείτε για υπηρεσίες που δεν θέλετε ή δεν χρειάζεστε. Μία καλή ιδέα είναι να ελέγχετε ότι κάθε σύμβαση ολοκληρώνεται με τον σωστό τρόπο μετά την ολοκλήρωση της υπηρεσίας.